Regio: 5 miljoen voor volgende fase Nedersaksenlijn
De overheden in Noordelijk Nederland willen samen met het Rijk de volgende stap zetten naar realisatie van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Ze hebben er ook geld voor over. Dat maakten ze maandag bekend tijdens het Deltaplancongres in Meppel.
Samen willen ze 15 miljoen euro (10 miljoen voor de Lelylijn en 5 miljoen voor de Nedersaksenlijn) bijdragen aan de proceskosten van de zogeheten MIRT-verkenning. Dat is de eerstvolgende stap op weg naar de aanleg van deze spoorlijnen. Het Rijk moet daar nog een besluit over nemen.
De overheden langs de Nedersaksenlijn hebben aangegeven dat ze niet alleen iets vragen van het Rijk, maar ook veel te bieden hebben:
- Een verbinding met grote reistijdwinst voor 1,3 miljoen mensen. Met de aanleg van 30 km ontbrekend spoor tussen Groningen en Twente en worden twee landen, drie provincies en 26 Nederlandse en Duitse gemeenten met elkaar verbonden.
- Een significante toename van de Brede Welvaart in Noord en Oost Nederland in het bijzonder en Nederland in het algemeen.
- Een regio die minimaal eenzelfde bedrag (1,7 miljard) aan investeringen mogelijk maakt in gebiedsontwikkeling en onderliggende infrastructuur.
- Bereidheid van de regio (inclusief ondernemers) om tijdens de MIRT-verkenning een substantiële bijdrage te vinden t.b.v. de investeringskosten.
- Een bijdrage van 50% in de proceskosten van de MIRT-verkenning (10 miljoen) door alle regionale overheden, naast een aanzienlijke bijdrage in personele capaciteit. Indien gewenst kan de regio voortrekkersrol vervullen.
- Mogelijkheid voor realisatie van 50.000 woningen langs de Nedersaksenlijn.
- Mogelijkheid voor realisatie van 400-600 ha bedrijventerrein, campusontwikkeling en ontsluiting van innovatieve economische clusters.
- Een baanbrekend vliegwiel: synergetische samenwerking tussen innovatieve ondernemers, onderwijs, zorg en recreatie.
- Ondersteunend ruimtelijk integraal beleid om de effecten van de Nedersaksenlijn te versterken.
10. Blije reizigers en trotse inwoners!
De onderzoeken die er nu liggen, tonen het nut en de meerwaarde van de beide spoorlijnen ruim aan. Daarmee ligt er een stevige basis om de volgende stap te zetten naar de MIRT-verkenning, vindt de noordelijke regio.
De Lelylijn en de Nedersaksenlijn zijn cruciaal voor de toekomst, blijkt uit deze onderzoeken. Goede spoorverbindingen leiden tot een betere spreiding van de economie, meer ruimte op de woningmarkt en arbeidsmarkt en een vergroting van de welvaart over het hele land. Daarmee zijn de Lelylijn en de Nedersaksenlijn cruciaal voor de brede welvaart van Nederland en Noordelijk Nederland in het bijzonder.
Het Deltaplan kijkt ook naar de verbetering van het hele bestaande spoornet. Die verbeteringen, rondom Meppel met name, zijn belangrijk voor de betrouwbaarheid van het spoor en dragen bij aan de bereikbaarheid en brede welvaart in Noordelijk Nederland.