Vraag en antwoord
Heb je een vraag over de Nedersaksenlijn? Misschien staat jouw vraag en het antwoord erop hieronder. Is dat niet het geval? Stuur dan jouw vraag naar nsl@drenthe.nl. We reageren dan zo snel mogelijk.
Algemeen
De Nedersaksenlijn is een (hopelijk) toekomstige treinverbinding tussen Groningen en Enschede. Een deel van het spoor ligt er al en heeft misschien aanpassingen nodig, een deel (tussen Veendam en Stadskanaal) moet nog aangelegd worden. Ook zijn er werkzaamheden nodig op en rondom de al bestaande stations. De Nedersaksenlijn verbindt uiteindelijk 130.000 mensen met elkaar én met 650.000 banen, heel veel meer onderwijsmogelijkheden en een betere bereikbaarheid van zorg.
Door De Nedersaksenlijn krijgt een gebied dat nu slecht bereikbaar is met openbaar vervoer een veel betere bereikbaarheid en komt zo ‘dichterbij’ onderwijs, banen en zorg te liggen.
Meer uitleg en informatie over waarom de Nedersaksenlijn nodig is.
De verschillende overheden (landelijk, provinciaal en gemeentelijk) werken samen aan de mogelijke komst van De Nedersaksenlijn. Dat doen ze vanuit het project Nedersaksenlijn, met de website www.denedersaksenlijn.nl.
De Stichting Nedersaksenlijn is eigenaar van de website www.nedersaksenlijn.nl. De Stichting heeft een eigen bestuur en is eigenlijk het begin geweest van de gesprekken over een Nedersaksenlijn. De Stichting Nedersaksenlijn is oorspronkelijk opgericht door een aantal ondernemers uit Ter Apel, onder aanvoering van Melle Mulder. Toen zijn dochter vijftien was en op zoek ging naar een vervolgopleiding, bleek dat ze daarvoor per bus meer dan drie uur reistijd op een dag kwijt was. Dat moest anders worden, vonden ook collega’s van ondernemer Melle Mulder. De Stichting Nedersaksenlijn werd opgericht. Er ontstond een team dat met een brede basis in de regio zich met passie inzet en hard maakt voor de komst van de Nedersaksenlijn. Onder het motto ‘De Nedersaksenlijn verbindt!’
Nee, dat is niet zeker. De overheden en de stichting Nedersaksenlijn maken zich er hard voor. Op dit moment onderzoeken ze wat de Nedersaksenlijn voor het gebied betekent en wat ongeveer de kosten zijn. OP basis van die informatie neemt het Rijk een besluit of dit onderzoek (een MIRT-onderzoek)genoeg kansen biedt om naar de volgende fase (een MIRT-verkenning) te gaan.
Het spoor en de planning
Het is nog te vroeg om het over de route van het spoor (een tracé) te hebben. Op dit moment onderzoeken de overheden welke kansen De Nedersaksenlijn biedt aan de regio’s en wat ongeveer de kosten zouden zijn. Het tracé is dan nog heel globaal en niet precies op een kaart ingetekend.
Er zijn al veel bestaande stations (tot Veendam en vanaf Emmen). Het is nog niet bekend welke stations er tussen Veendam en Emmen komen en waar die precies komen.
Voor het deel tussen Veendam en Stadskanaal is de provincie Groningen aan het onderzoeken of het bestaande spoor – waar nu de historische stoomtreinen van de STAR overheen rijden – geschikt kan worden voor reizigerstreinen.
Dat weten we nog niet.
Als ProRail spoor in Nederland aanlegt, dan is het in Nederland gebruikelijk en standaard dat het geschikt is voor personentreinen én goederentreinen. Dus ja, er is een kans dat het hiervoor gebruikt wordt. Het is op dit moment nog niet bekend of er ook daadwerkelijk goederentreinen gaan rijden op dit tracé of - als dat wel het geval is - welke goederen dan vervoerd zouden gaan worden.
Het project
Op dit moment onderzoeken de overheden wat de globale kosten zouden zijn van een Nedersaksenlijn.
Het Rijk is verantwoordelijk voor de aanleg van spoorverbindingen.
Betrokkenheid inwoners en omgeving
Via deze website en soms ook via de websites en andere kanalen van de betrokken overheden informeren we inwoners over De Nedersaksenlijn.
Daarnaast horen we graag hoe inwoners en maatschappelijke organisaties naar hun toekomst en naar De Nedersaksenlijn kijken. We voeren daarvoor veel gesprekken in het gebied. Wil je ons ook laten weten hoe jij er over denkt? Stuur dan een berichtje naar nsl@drenthe.nl en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.
We spreken veel mensen die vanuit maatschappelijke organisaties nadenken over de toekomst en over De Nedersaksenlijn. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, zorg, economie (en bedrijven) en toerisme. Ben je betrokken bij zo’n organisatie en wil je ook meepraten? Stuur een mail naar nsl@drenthe.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Als je vragen hebt, kun je een mail sturen naar nsl@drenthe.nl. Wil je liever bellen? Neem dan contact op via (0592) 36 55 55 en vraag naar de communicatieadviseur of projectleider van De Nedersaksenlijn.